Flashbericht
- Toegang clublokaal
- Ledenvergadering mei 2025
- Geen ledenvergadering in juni, juli en augustus 2025
- Ledenvergadering september 2025
wie is online
Login/Registreren
Polls
Welk type lezing wil je liefst bijwonen
Aantal stemmen: 27
Planten in het aquarium
Retro
In navolging aan de "Brieven aan de Corinthiërs", ten tijde van Christus, werden anno 1964 een aantal "Brieven aan Jan" gestuurd door onze toenmalige voorzitter Jaak Koopmans.
In een van onze vorige edities kon je al met een brief aan Jan kennis maken. Hier komt een vervolg.
Het zal jullie onmiddellijk opvallen dat het aanbod aan planten toendertijd niet al te groot was. Wat zijn wij tegenwoordig toch verwend hé?
Roger
Lees meer:De Cryptocorynen
De Cryptocorynen
door E. DEVELDER
DE SIERVIS, Leuven
Toen ik in 1968 voor de SIERVIS Leuven de beschrijving van 14 crypto-soorten gaf, beloofde ik hiermee verder te gaan. Tot nu toe was daar niets van in huis gekomen: ten eerste door tijdgebrek, ten tweede door gebrek aan informatiebronnen. Nu, dat er een samenwerking tot stand gekomen is tussen onze klubs, acht ik de tijd gekomen om met deze serie opnieuw te beginnen. We zouden het een nieuwe en verbeterde uitgave kunnen noemen.
Lees meer:Een Afrikaans kleurenwonder
Een Afrikaans kleurenwonder
Eén van de mooiste dwergcichliden die ik ooit heb kunnen houden was ongetwijfeld dit West-Afrikaanse kleurenwonder. Het was bij één van mijn bezoekjes aan een bevriend handelaar dat ik deze dieren voor het eerst mocht aanschouwen. Ik had hem een aantal van mijn nakweek-dieren bezorgd en zoals bij elk bezoek speurde ik dan al zijn bakken af op zoek naar iets dat me interesseerde. Ik was er samen met een Nederlandse collega dwergcichlidenliefhebber en de aquaria werden grondig bekeken. De bakken stonden in vier rijen boven mekaar en waren slechts karig verlicht. In één van de aquaria op de bovenste rij zag ik plots een vis verschijnen die me aan Pelvicachromis humilis deed denken. Van op de grond waren de dieren echter moeilijk te zien en daarom werd er al gauw een laddertje bijgehaald. Er bleken nog vier vissen in de bak aanwezig, gelukkig zelfs twee koppeltjes. En hoewel de dieren niet op kleur waren was er een duidelijk verwantschap met Pelvicachromis humilis merkbaar. Aan de vorm van de vis was duidelijk te zien dat ze tot dezelfde groep behoorden maar ik kon ze niet thuisbrengen als één van de mij bekende kleurvormen. Er werd niet getwijfeld en de dieren werden uitgeschept en meegenomen. Er werd eerlijk gedeeld en zodoende ging één koppeltje met mij mee naar België en het andere ging mee met Jos en bleef dus op Nederlands grondgebied.
Tateurndina ocellicauda
Tateurndina ocellicauda
De Pastelgrondel
Grondels zijn geen hoogvliegers in de aquaristiek. Het artikeltje van Axel Gutjar in Datz van 3/97 toont echter aan dat het visjes zijn die de moeite waard zijn om gehouden te worden. Hieronder volgt een samenvatting van zijn ervaringen.
Er zijn vele redenen, waarom grondels relatief zelden in een aquarium gehouden worden. Ze gedragen zich meestal zowel tegenover soortgenoten als tegenover andere vissen erg agressief. Dit komt doordat de meeste grondels rovers zijn. Ze zijn er dan ook als de kippen bij om het jongbroed en legsel van andere bewoners van het gezelschapsaquarium te verorberen.
Het kweken met grondels is doorgaans erg kompleks, daar ze een deel van het larvestadium in zeewater moeten doorbrengen om zich normaal te kunnen ontwikkelen. Er zijn ook andere soorten zoals de "Goudringgrondel" (Brachygobius Xanthozona), of de uit Papua Nieuw Guinea afstammende "Pastelgrondel" (Tateurndina ocellicauda) die zich goed laat samenhouden met andere vissen en waarmee goed te kweken is. Ze zijn prachtig gekleurd en hebben weinig wensen. In een bakje van ca. 50cm zijn ze goed te houden.
Apistogramma nijsseni
Apistogramma nijsseni
In zijn artikel in Das Aquarium van juni 1998 geeft Andreas Klopsch zijn bevindingen weer met de kweek van de Panda dwergcichlide.
Als bewonderaar van kleinblijvende aquariumvissen ben ik bijzonder gefascineerd door de dwercichliden van de Apistogrammasoort. Naast bekende soorten als Apistogramma borelli, Apistogramma cacatuoides of Apistogramma macmasteri dook in het midden van de tachtiger jaren een bijzonder kleinood in de handelszaken op: de Panda dwergcichlide, Apistogramma nijsseni. Ik kocht één mannetje en twee vrouwtjes. De hoge prijs werd ook door mijn echtgenote aanvaard toen ze de buitengewone kleurenpracht van de visjes aanschouwde.