Flashbericht
- Toegang clublokaal
- Ledenvergadering mei 2025
- Geen ledenvergadering in juni, juli en augustus 2025
- Ledenvergadering september 2025
wie is online
Login/Registreren
Polls
Welk type lezing wil je liefst bijwonen
Aantal stemmen: 27
Nannostomus trifasciatus
Het geslacht Nannostomus levert ons enkele prachtige visjes voor het gezelschapsaquarium. Ze stammen uit het Noordelijk deel van Zuid–Amerika waar ze langzaam stromende en dichtbegroeide oerwoudkreekjes bevolken. Het water is er zeer zacht en heeft een barnsteenachtige kleur door de in het water opgeloste humusstoffen. Ze worden ook aangetroffen in de moerassige, ondiepe wateren langs de grote stromen en dan vooral op plaatsen waar de wateren overschaduwd worden door oevergewassen.
Lees meer:Een tuinvijver in de winter (reactie)
Een tuinvijver in de winter (reactie)
Het is altijd fijn als je als redacteur een reactie krijgt op één van de gepubliceerde artikels. Bij het artikel over de tuinvijver uit het maandblad van november had ik ook al mijn bedenkingen bij de “haardroger-methode”. Hieronder volgt een reactie door één van onze leden.
Dit bewijst nog maar eens dat suggesties die bij de ene resultaat hebben bij de ander niet werken. Uiteraard zijn er vele factoren die hierop een invloed kunnen hebben. Proberen, erover praten en schrijven en uiteraard reageren zijn dus de boodschap.
Roger Veltens
De Siervis Leuven
Nishikigoi (deel 1)
Momenteel is de Nishikigoi, oftewel de Japanse koikarper razend populair. Dit is niet zo verwonderlijk, gezien hun kleurenpracht, hun eenvoudige verzorging, en het feit dat ze vrij vlug handtam worden. Ofschoon koi’s hier pas enkele jaren echt zijn doorgebroken, worden de moderne kleurvariëteiten in Japan al sinds 1800 gehouden. Maar pas vanaf het begin van de 20ste eeuw braken ze echt door, en werd het houden van koi’s in hun thuisland populair. Een eerste koishow werd al in 1912 georganiseerd. Het gevolg was natuurlijk - er is nog niets veranderd! - dat voor de beste exemplaren gepeperde prijzen werden aangerekend. In Europa en de V.S. werden koi’s pas echt bekend vanaf het midden van de jaren ’50. Een bescheiden, maar gestadige import vanaf de jaren ’60, werd steeds groter, en vandaag de dag worden er miljoenen koi’s over de hele wereld verhandeld.
Lees meer:Nishikigoi (deel 2)
In het artikel van vorige maand gingen we uitvoerig in op de vijverinrichting. Nu je de kans gekregen hebt dit alles, met het nodige zweet te verwezenlijken, gaan we onze kersverse vijver bevolken. Maar nog niet direct...
Opstarten van de vijver
Ervan uitgaande dat U uw vijver hebt uitgegraven zonder al te veel rugklachten, de folie/prefabvijver en de filter geïnstalleerd is, kunt U hem laten vollopen. Aangezien het water uit de kraan te koud is, en nog vol ongewenste gassen zit (luchtbelletjes op de wanden), dient U de vijver gedurende een week met rust te laten. In tussentijd kan het water opwarmen, en kunnen de gassen in de juiste verhoudingen komen. De filter kan natuurlijk al wel opgestart worden. Het water is echter, biologisch gezien, nog "dood". Om dit te verhelpen kunnen we het water enten met bacteriën. Dit kan gebeuren met een preparaat uit de handel, of wat vuil filtermateriaal uit een andere, goed draaiende vijverfilter. Indien U planten gebruikt in de vijver komen de benodigde bacteriën er zo ook in.
Lees meer:Een natuurlijke waterverzachter
Een natuurlijke waterverzachter
In het hoekje "Praxis" van het Datznummer van november 1998 pleegt Christian-Peter Steinle een artikel over een natuurlijke waterverzachter die bovendien geen frank kost.
Ik vond het nuttig om jullie laten te genieten van dit speciaal aanbod.
Op vochtige woud- en woudrandgronden, in beemden en op de oevers van stilstaande en vlietende watertjes wassen vaak onopvallende bomen met donkere, ovale bladeren. Bekijkt men ze van naderbij dan valt de grafietkleurige, relatief gladde bast op die versierd wordt door helle vertikale markeringen. Over een dergelijke stam beschikt hier te lande enkel de zwarte els (Alnus glutinosa). Spijtig genoeg komt deze speciale en nuttige boom steeds minder en minder voor.